Wat is en bouwbestek en wanneer krijg je het?

bouwbestek

Als je gaat verbouwen (of een nieuw pand bouwen) dan is het bouwbestek een van de belangrijkste dingen die je in handen moet hebben. Dit is een vast onderdeel van het contract dat je afsluit met de betreffende aannemer, waarin alle afspraken en bepalingen staan die betrekking hebben op jouw verbouwing. Er staan de op dat moment geldende voorwaarden in, maar ook allerlei technische specificaties. Een bouwbestek is een zeer uitgebreid document waar je te allen tijden op kunt terugvallen wanneer iets je niet helemaal duidelijk is, of bijvoorbeeld wanneer jouw aannemer zich niet aan de afspraken houdt. In dit contract staan namelijk ook de onderling gemaakte afspraken, bijvoorbeeld met betrekking tot tussentijdse opleveringen en planningen.

Wat staat er allemaal in het bouwbestek?

Om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan tussen jou en de aannemer die je hebt gekozen ondertekenen jullie beiden een contract waar het bouwbestek onderdeel van uitmaakt. In dit bestek staan bijvoorbeeld de voorzieningen op de bouwplaats, welke materialen gebruikt gaan worden en welke garanties gegeven worden met betrekking tot deze materialen en het werk dat gedaan wordt. Eigenlijk staan er alle afspraken in die je met de aannemer maakte, zodat er later geen onduidelijkheid of onenigheid over kan bestaan. Bouwen en verbouwen zijn namelijk dure aangelegenheden, waarbij je zeker wilt weten dat je aannemer doet wat die beloofd heeft. Zo’n bouwbestek helpt je wanneer hij of zij diens afspraken niet nakomt, en kan je helpen de boel in goede banen te leiden.

Betalingsregelingen met de aannemer en vaklui

Ook de manier en de termijn waarop de aannemer en vaklui moeten worden betaald staat in dit bestek. Uiteraard is het daarbij belangrijk dat de betreffende klussen waar de betaling voor geldt zijn afgerond en uitgevoerd zoals afgesproken. Ook dit staat er natuurlijk in, zodat beide partijen altijd een document hebben om op terug te vallen bij een geschil. Dus of het nu om de opleveringsdatum, een betalingsregeling of een verzekering gaat, in het bouwbestek vindt je alles terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.